0032 (0)52 - 37.51.56

 

 

Installatie van houten en voorgeverfde deuren

Alvorens van start te gaan

 

Lees deze instructies volledig alvorens van start te gaan:

Deurelementen:

Controleer of u beschikt over een deurblad, een deurkast, deurlijsten, 3 scharnieren, 1 slot en een deurkruk.  Deze deuren zijn omkeerbaar.  Dit wil zeggen dat ze zowel rechts- als linksdraaiend kunnen worden geïnstalleerd.  Hier zijn de scharnieren, het slot, de deurkast alsook de deur op afgestemd.

Gereedschappen:

Verder dient u ook montagelijm, een kitpistool, PU montageschuim (250 ml per deur), schilderstape, een rolmeter, een waterpas, een aantal spieën, een cirkelzaag met langsgeleider of handzaag, een cuttermes, een schroefboormachine en een potlood bij de hand te hebben.

Voorbereidingen: 

Controleer of de muuropening +/-7 cm breder en  4 tot 6 cm hoger is dan het deurblad.  De opening tussen uw deurkast en de muur wordt immers door uw deurlijsten overbrugd.

Controleer ook of de door U gekozen deurkast breed genoeg is voor de dikte van uw muren.  Dit doet u door de dikte van uw muren boven, midden en onderaan te meten.  De breedte van uw deurkast moet groter of gelijk zijn aan de hoogst gemeten waarde.  Deze hoogst gemeten waarde is tevens de maat waarop u uw deurkast dient op af te stemmen. (breedte deurkast)

Kies de draairichting en positie van uw deur.   Opendraaiend in de kamer of uit de kamer?  Opendraaiend links of rechts?  Het kan allemaal met deze omkeerbare Smart deur.

            Deurelementen

            Gereedschappen

            Breedte deur

            Breedte deurkast

Plaatsing van een Smart deur in 3 eenvoudige stappen

 

 

Stap 1: Voorbereiding van deurkast en deurblad: 

1.2    Zaag het kopstuk van de deurkast op maat. Breedte deur + 5 mm + 2x dikte deurkast.  Indien uw deurblad 830 mm is en uw deurkast een dikte heeft van 15 mm dan dient u het kopstuk op 865 mm af te korten.

1.3    Bevestig de scharnieren – onderdeel dagstuk = geronde delen – in de daarvoor voorziene uitfrezingen in het dagstuk. (Zie belangrijke opmerkingen, Versteviging scharnier boringen.)

1.4    Schroef de slotplaat in de voorziene uitfrezing van de deurkast.

1.5    Schroef de scharnieren – onderdeel deurblad = hoekig deel – op het deurblad.  Dit dient 100% gelijk met de zijkant van het deurblad te gebeuren.

Voor de plaatsing van het dagstuk in de muuropening is het aan te raden te controleren of de scharnierstukken van het deurblad en deurkast in elkaar passen.

 

Stap 2: Montage en plaatsing deurkast:

2.1    Bevestig het kopstuk met de 4 voorziene boorschroeven kops op de lange benen van de kast.

2.2    Plaats het kader met behulp van een spietje zeker één millimeter van de grond om contact met water zo klein mogelijk te maken.  Zorg er tevens voor dat de verticale benen van de deurkast even hoog staan (loodrecht).

2.3    Plaats het kader voorlopig vast in de deuropening met behulp van spietjes links en rechts boven.

2.4    Plaats de scharnierkant van de deurkast vlak met de muur alsook waterpas door middel van spietjes ter hoogte van de scharnieren.

2.5    Hang het deurblad in de scharnieren eens de scharnierkant van het kader pas staat.

2.6    Plaats nu ook de slotkant loodrecht en vlak met de muur in de deuropening met behulp van spietjes.

2.7    Open het deurblad meermaals om na te gaan of de speling rondom het deurblad goed is (2.5 mm aan beide zijden). Aanpassen indien nodig.

2.8    Voor het definitief vast zetten van de deurkast kunnen we op twee manieren te werk gaan:

Optie 1:  Zet de deurkast definitief vast met PU montage- schuim: Spuit een beperkte hoeveelheid montageschuim tussen de muur en de deurkast. 

Optie 2:   Zet de deurkast vast met afstandsschroeven. (Advies bij zware deuren): Boor gaten in de groef voor de listel ter hoogte van de scharnieren, het slot en 20 cm boven de grond doorheen de deurkast en in de muur.  Schroef de afstandsschroeven met plug vast om de deurkast vast te zetten.  Spuit een beperkte hoeveelheid montageschuim tussen de muur en de deurkast.

2.9    Uithardingstijd +/- 60 min. Verwijder het overtollige montageschuim met een cuttermes. Let op: vul de naden slechts voor de helft op. Het schuim zet bij uitharding nog uit.

 

Stap 3: Afwerking deurkast:

3.1    Plaats de 2 verticale listels in de voorziene listelgroef door middel van montagelijm en hou de listels op hun plaats met schilderstape tot de hechting heeft plaatsgevonden (+/- 25 min.)  Positioneer deze 1 mm boven de grond om beschadiging door vocht te voorkomen.  Zaag de horizontale listel op maat en plaats deze tussen de twee verticale listels in de listelgroef van het kopstuk.

3.2    Pas de deurlijsten aan, aan de lengte en breedte van uw deurkast.  Al naar gelang de gekozen deurlijsten kan het noodzakelijk zijn de lijsten nog in verstek te zagen.

Opgepast:  U dient de deurlijst aan de kant van de scharnieren en slot, 8 mm verwijderd van de binnenzijde van de deurkast te plaatsen– dit verhindert beschadiging van de deurlijst door de schieter van het slot -.  De deurlijsten aan de andere kant plaatst u gelijk met de deurkast –dit om de op breedte afgezaagde deurkast netjes af te werken.  Dit zal ook de lengte van uw deurlijsten beïnvloeden.

3.3    Breng montagelijm aan op de buitenste kant van de deurkast.  Plaats de omlijstingen op de deurkast aan de zijde van de omlijstingen 8 mm verwijderd van de binnenzijde van de deurkast.  Aan de andere kant positioneert U deze gelijk met de deurkast.  Hou de omlijstingen op hun plaats met schilderstape tot de hechting heeft plaats gevonden (+/-25 min.).  Positioneer deze lijsten 1 mm boven de grond om beschadiging door opstijgend vocht te voorkomen.

3.4    Positioneer de dagschieter in het omkeerbare slot in de gewenste deurdraairichting en plaats het slot in het deurblad met de bijgeleverde schroeven.

3.5    Plaats de deurkruk.

3.6    Kit de speling van 1 mm tussen de vloer en deurkast, listel en deurlijsten af met montagelijm om opstijgend vocht te voorkomen.

Indien u hebt gekozen voor een afgewerkte Smart deur bent u nu klaar!  Indien u gekozen hebt voor een houten of voorgeverfde Smart deur dient u deze nog verder af te werken.

            Stap 1.1 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 1.1 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 1.5 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 2.1 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 2.3 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 2.5 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 2.8 optie 1 Stap 2.5 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 2.8 optie 2 Stap 2.5 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 2.9 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 3.1 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 3.1 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 3.2 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 3.4 Houten en voorgeverfde installation

            Stap 3.5 Houten en voorgeverfde installation

Installatie glasdeuren

Voordat u begint

 

Lees deze instructies volledig alvorens van start te gaan

Deurelementen:

Controleer of u beschikt over een glasdeur, een deurkast, deurlijsten, 2 scharnieren en een deurkruk.  Deze glasdeuren zijn omkeerbaar.  Dit wil zeggen dat ze zowel rechts- als linksdraaiend kunnen worden geïnstalleerd.  Hier zijn de scharnieren, de deurkruk, de deurkast alsook het deurblad op afgestemd. 

Let op: De Smart glasdeur kan ook direct worden geïnstalleerd in een deuropening zonder deurkast.. Als u liever dit soort installatie verkiest, heb je natuurlijk geen kozijnen en architraven nodig. De deuropening moet wel worden aangepast aan de beschikbare deurmaten.  Veiligheidsglas kan niet worden bijgesneden. Voor dit soort installatie moet u ervoor zorgen dat uw deuropening 10 mm breder en hoger is dan de beschikbare deurmaten en dat uw muren perfect  zijn uitgepleisterd. 

Gereedschappen  (Plaatsing met deurkast en architraven): 

Verder dient u ook montagelijm, een kitpistool, PU montageschuim (250 ml per deur), schilderstape, een rolmeter, een waterpas, een aantal spieën, een cirkelzaag met langsgeleider of handzaag, een cuttermes, een schroefboormachine en een potlood bij de hand te hebben. 

Voorbereidingen: 

Controleer of de muuropening +/-7 cm breder en  4 tot 6 cm hoger is dan het deurblad. Dit hangt af van de breedte van de gekozen architraven. De opening tussen uw deurkast en de muur wordt immers door uw architraven overbrugd. 

Controleer ook of de door u gekozen deurkast breed genoeg is voor de dikte van uw muren.  Dit doet u door de dikte van uw muren boven, midden en onderaan te meten.  De breedte van uw deurkast moet gelijk zijn aan de hoogst gemeten waarde.  Deze hoogst gemeten waarde is tevens de maat waarop u uw deurkast dient op af te stemmen. (breedte deurkast). 

Kies de draairichting en positie van uw glasdeur.  Opendraaiend links of rechts?  Wanneer u een matte Smart glazen deur of een Smart Glazen deur met design hebt geselecteerd, is het ook belangrijk om te beslissen aan welke kant u de matte kant of het design verkiest. Beide kanten hebben een iets ander gevoel (de ene kant is mat, de andere kant blijft onbewerkt veiligheidsglas). Het kan allemaal met deze omkeerbare Smart deur.

            Deurelementen

            Gereedschappen

            glass door3

            Breedte deurkast

Plaatsing van een Smart deur in 3 eenvoudige stappen

 

Stap 1: Voorbereiding van deurkast en deurblad:

1.1   Zaag de deurkast (links, rechts en kopstuk) op breedte. (Zie boven, breedte deurkast).

1.2   Zaag het kopstuk van de deurkast op maat. Breedte deur + 10 mm + 2x dikte deurkast.  Indien uw deurblad 830 mm is en uw deurkast een dikte heeft van 18 mm dan dient u het kopstuk op 876 mm af te korten. 

Stap 2: Montage en plaatsing deurkast:

2.1    Bevestig het kopstuk met 4 schroeven kops op de lange benen van de kast.

2.2    Versterk het deur frame met latten .  U kunt afval , geproduceerd na het zagen van uw kozijnbreedte hiervoor eventueel gebruiken, om zo het frame meer stevigheid te geven.

2.3    Plaats het kader met behulp van een dun houtje zeker één millimeter van de grond om contact met water zo klein mogelijk te maken.  Zorg er tevens voor dat de verticale benen van de deurkast even hoog staan (loodrecht).

2.4    Plaats het kader voorlopig vast in de deuropening met behulp van spietjes links en rechts boven.  

2.5    Plaats de scharnierkant van de deurkast vlak met de muur alsook waterpas door middel van spietjes ter hoogte van de scharnieren.

2.6   Voor het definitief vast zetten van de deurkast kunnen we op twee manieren te werk gaan:  

Optie 1: Zet de deurkast definitief vast met PU montageschuim: Spuit een beperkte hoeveelheid montageschuim tussen de muur en de deurkast. Opgepast, Pu montageschuim zet zeer sterk uit, gebruik dus niet teveel. 

Optie 2: Zet de deurkast vast met afstandsschroeven (advies bij zware deuren). Boor gaten in het frame ter hoogte van de scharnieren, doorheen de deurkast en in de muur. Natuurlijk moet je de positie van de scharnieren eerst bepalen op het frame. Schroef de afstandsschroeven met plug vast om de deurkast vast te zetten. Spuit een beperkte hoeveelheid montageschuim tussen de muur en de deurkast.

2.7   Uithardingstijd +/- 60 min. Verwijder het overtollige montageschuim met een cuttermes.  Let op: vul de naden slechts voor de helft op. Het schuim zet bij uitharding nog uit..  

 

Stap 3: Definitieve afwerking glasdeur:

3.1   Pas de deurlijsten aan, aan de lengte en breedte van uw deurkast. Al naar gelang de gekozen deurlijsten kan het noodzakelijk zijn de lijsten nog in verstek te zagen.

3.2    Breng montagelijm aan op de buitenste kant van de deurkast. Plaats de architraven. Hou de omlijstingen op hun plaats met schilderstape tot de hechting heeft plaats gevonden (+/-25 min.).  Positioneer deze lijsten 1 mm boven de grond om beschadiging door opstijgend vocht te voorkomen.  

3.3   Bevestig de scharnieren op het glazen deurblad.  Doe dit recht en waterpas met de zijkant van de glazen deur.  

3.4   Plaats de trekker (deurkruk).

3.5   Plaats de deur op twee wiggen van + / - 5 mm in het kozijn. Ten tweede hoeft u alleen maar de scharnieren recht onder elkaar te schroeven op het kozijn. Aanvankelijk alleen met 2 schroeven per scharnier en controleer of de deur perfect recht en waterpas staat. Zodra dit is gecontroleerd, zet de overige schroeven permanent vast .

3.6   Kit de speling van 1 mm tussen de vloer, deurkast en deurlijsten om opstijgend vocht te voorkomen.  

U hebt nu met succes uw glazen deur geïnstalleerd.

            Stap 1.1 glasdeur installatie

            Stap 1.2 glasdeur installatie

            Stap 2.1 glasdeur installatie

            Stap 2.2 glasdeur installatie

            Stap 2.4 glasdeur installatie

            Stap 2.5 glasdeur installatie

            Stap 2.6 glasdeur installatie

            Stap 2.7 glasdeur installatie

            Stap 3.2 glasdeur installatie

            Stap 3.2 glasdeur installatie

            Stap 3.3 glasdeur installatie

            Stap 3.5 glasdeur installatie 

Glazen schuifdeuren installatie 

 Alvorens te beginnen

Lees deze instructies volledig door voor U begin

Voor een veilige plaatsing en veilig gebruik van deze glazen schuifdeuren is het belangrijk dat U deze instructies leest, begrijpt en toepast.  Indien U deze richtlijnen niet respecteert, zal niet alleen uw garantie niet geldig zijn, maar kan U ook uzelf en uw medemensen in gevaar brengen.

Deuronderdelen:

Ga na of U in het bezit bent van een glazen schuifdeur, een roestvrij stalen rail, een deurkruk, 2 geleiders, plugs en schroeven, 4 roestvrij stalen houders, 2 roestvrij stalen houders/deurstoppen en een vloergeleider. De glazen Smart schuifdeuren dienen rechtstreeks op de muur te worden geplaatst. Zorg ervoor dat de muur stevig genoeg is om het gewicht van de schuifdeur te dragen. 

Gereedschap

Tijdens het plaatsen zal U ook een schroevendraaier, zeskantschroevendraaiers, een meter, een waterpas, een boormachine en een potlood nodig hebben. 

Voorbereidingen: 

Kijk na of uw deur minimum even hoog en minstens 10 mm breder dan uw deuropening. Ten tweede is het belangrijk na te gaan of er genoeg ruimte is om uw deur open te schuiven. Controleer of U aan de ene zijde van de muur minstens 5 cm ruimte hebt en aan de andere zijde een ruimte van 2 meter (lengte van de geleider) min de breedte van uw deuropening min 5 cm. Wanneer uw deuropening bijvoorbeeld 900 mm is dan moet u ervoor zorgen dat uw minimum 50 mm hebt aan de ene kant en minimum 1050 mm aan de andere kant. Ten slotte is het belangrijk na te gaan of er genoeg ruimte is tussen het plafond en de vloer; u hebt minstens 110 mm meer nodig dan de lengte van uw deurblad. Wanneer uw deur 2150 mm hoog is, dan moet de afstand tussen plafond en vloer minimum 2260 mm zijn. Kies de plaats voor uw glazen deur.

Sliding door elements

sliding door tools

 

Plaatsing van de deurlijst in 4 eenvoudige stappen:

 

Stap 1: Bepaal de positie van alle onderdelen:

Om een onevenwichtige of onesthetische plaatsing te vermijden, dient u  de positie van alle onderdelen duidelijk uit te stippelen en met potlood op de muur aan te duiden, voor u de onderdelen vastzet. De positionering van de onderdelen kan verschillen en hangt af van uw deuropening, maar volgende richtlijnen dienen evenwel gerespecteerd te worden.

1.1   Installeer de deurkruk op de glazen deur. 

1.2   Bepaal de horizontale positie van de boorgaten voor de roestvrij stalen rail en houder (gecentreerd). Het midden van de roestvrij stalen rail wordt op 2191 mm van de vloer geplaatst indien u een standaarddeur van 2150 mm koopt (zorg ervoor dat de vloer waterpas is). Deze positie is tegelijk ook de horizontale positie van de houders. Voor niet-standaarddeuren geldt hetzelfde principe. 12mm van de vloer tot onderkant deur + deurlengte + 29 mm van bovenkant glas tot het midden van de rail. Positie A.

1.3   Bepaal de positie van de deur wanneer ze gesloten is en van de deurstop voor het sluiten.

Dit doet u het best door de deur gecentreerd in de deuropening tegen de muur te plaatsen met de deurkruk al op de deur geplaatst. Hierdoor zal de glazen deur de muur aan beide zijden gelijkmatig overlappen. Markeer deze positie met een potlood over de hele lengte en ga door tot u de positie kruist van de horizontale lijn die de hoogte van de rail bepaalt (positie B). U kan nu de positie van de deurstop markeren. Markeer 50 mm en 85 mm van positie B naar de deuropening op de lijn. Dit is de plaats van de deurstop voor de gesloten deur (Positie C)

Opgelet: Misschien is het niet mogelijk de deur in de deuropening te centreren vanwege gebrek aan ruimte vanaf de muur of omdat de deurkruk de muur raakt. In dat geval is het best een passende positie te vinden en de zijkanten van de deur te markeren op de manier zoals hierboven beschreven .

1.4  Bepaal de positie van de deur wanneer ze open is en de deurstop voor het openen: 

Dit doet U best door de deur tegen de muur te plaatsen in de positie waarin u ze wilt hebben wanneer ze volledig openstaat. Markeer deze positie met een potlood over de gehele lengte en ga door tot u de horizontale lijn kruist die de hoogte van de rail bepaalt (positie D). U kan nu de positie van de deurstop markeren. Markeer 50 mm en 85 mm vanaf positie D in de richting van de deuropening op de lijn. Dit is de plaats voor uw deurstop voor de geopende deur. (Positie E)

Opgelet: Misschien is het niet mogelijk de deur volledig in de deuropening te positioneren vanwege gebrek aan ruimte vanaf de muur of omdat de deurkruk de muur raakt. In dat geval is het best een passende positie te vinden en de zijkant van de deur te markeren op de manier zoals hierboven beschreven.

1.5     Bepaal de verticale positie van de rail: 

U krijgt het beste resultaat wanneer U de rail (2000 mm) centreert boven de schuifruimte van de deur. Centreer de rail in het midden tussen punt B & D. Markeer het einde en het begin van de rail op de horizontale lijn (Posities F & G)

Opgelet: Misschien is het niet mogelijk de rail te centreren vanwege de positie van uw deuropening. In dat geval zoekt U een geschikte plaats voor de rail rekening houdend met punten B en D.

Stap 2: Fixeer de deurhouders + rail:

2.1    Boor de gaten voor de 4 deurhouders op posities H, I, J & K en zet vast met pluggen en schroeven.

2.2   Schuif de deurstoppen over de rail en positioneer ze op de rail in lijn met posities C & E.  Zet nog niet vast.

2.3    Plaats de rail op de houders in lijn met posities F & G.  Fixeer de rail in de houders.

Stap 3: Positioneer de vloergeleider van de glazen deur:

3.1  Leg de vloergeleider gelijk met de rand van de deuropening.

3.2  Leg de vloergeleider op 8 mm van de muur.  

3.3  Markeer en fixeer de gaten en boor.  

3.4  Zet de vloergeleider vast.

Stap 4: Bepaal de uiteindelijke positie van de deurstoppen en fixeer:

4.1. Bevestig de geleiders aan de deur 

4.2. Plaats de deur op de rail

4.3. Pas de deurstop aan en fixeer de uiteindelijke positie.

1.11.1

1.11.2

1.1 1.2                       

1.21.3

1.21.4

1.21.5

1.21.6

1.21.7

2.12.1

2.12.2

2.12.3

2.13.1/3.2

2.13.3

2.23.4

3.14.1 

 

Zwevende en volledig verlijmde

Plaatsing van parketvloeren

 

Lees deze gebruiksaanwijzing volledig door vooraleer U begint

Gereedschappen:

Voor U een houten vloer plaatst, moet U de ondergrond voorbereiden. U heeft een hamer en een koevoet nodig, alsook een betonschuurmachine, een lange waterpas, een rolmeter, egalisatiecement, een truweel, een emmer om het mengsel te mixen, een zaag, een cirkelzaag, een vochtigheidstestkit voor beton, en een potlood.

De voorbereidende stappen voor de ondergrond: 

0.1    Gebruik een betonschuurmachine  om het oppervlak te effenen en lichtjes ruw te maken. Reinig de ondergrond.

0.2    De vloer moet genivelleerd worden met een maximum verschil van 5 mm elke 3 m. Gebruik een meter en een lange waterpas om je vloer te controleren. Nivelleer met egalisatiecement daar waar nodig.  Indien er enkele lagergelegen plaatsen zijn, dan vult U deze met het egalisatiecementmengsel.  Reinig de ondergrond en laat de vloer volledig uitdrogen.

0.3    Test de ondergrond eveneens op vochtigheid. U kan daarvoor een vochtigheidstestkit gebruiken. Volg gewoon de instructies van de fabrikant, zodat U er zeker van bent dat de vochtigheid van uw vloer binnen de door de fabrikant aangeraden grenzen blijft. Als alternatief kan U plastiek folie op de ondervloer aanbrengen en deze er gedurende 5 dagen laten opzitten. Indien er zich bij het verwijderen van de plastiekfolie, aan de zijde van de folie die naar de ondergrond gericht was, geen condensvocht bevindt, dan kan de vloer als droog beschouwd worden.

        Tools of room voorbereiding

        Stap 0.1 installatie van ondervloer

        Stap 0.2 installatie van ondervloer

        Stap 0.2 installatie van ondervloer

        Stap 0.3 installatie van ondervloer

Installatie van vloeren op 2 manieren

Optie 1: Zwevende plaatsing van vloeren

 

Nadat de betonnen vloer voorbereid is, kan U beginnen met de zwevende plaatsing van uw vloeren.  U hebt hardhouten vloeren nodig, evenals lijm voor tand en groef, foam onderlaag, een cirkelzaag, een tafelzaag, een terugslagvrije hamer, een nylon  stootblok, een koevoet en trekstang, 8 mm afstandhouders, een potlood en tape, een hamer en schroeven.

Hout is, zoals we zeggen, een levend materiaal.  Daarom is het nodig de vloeren aan de temperatuur en de vochtigheid van de kamer te laten acclimatiseren, hetzij gedurende minstens 48 uur.  Vóór de plaatsing is het goed de planken te mengen zodat U een mooi kleurenpatroon verkrijgt.  Meng alle vloerplanken, niet enkel één doos.

Stap 1: De eerste rijen plaatsen:

1.1    Leg de foam onderlaag op de ondergrond.  Sluit de verbindingen van de verschillende vellen goed af met tape om te vermijden dat vocht uw vloer zou beschadigen.

1.2    Plaats de 8 mm afstandhouders tegen de muur.

1.3    Plaats de eerste vloerplank aan de overstaande zijde van de deur tegen de afstandhouders, met de tand richting binnenkant van de kamer.  Deze plank is de richtlijn voor de rest van de kamer.  Het is heel belangrijk dat deze vloerplank recht ligt, ook al is de muur dat niet.

1.4    Eens de plaatsing van de eerste rij gebeurd is, zal er een extra stuk van het laatste paneel overblijven dat – indien het groot genoeg is, uit esthetische overwegingen – zal dienen als eerste plank voor de volgende rij.  Om dit stuk te plaatsen, brengt U eerst lijm aan langsheen de volledige bovenkant van de tand van de eerste plank. Breng ook lijm aan in de groef van de tweede plank die U nu gaat plaatsen.

1.5    Pas de planken goed vast in elkaar en wrijf alle overtollige lijm weg.

1.6    Ga op deze manier verder tot U de laatste rij hebt bereikt. Gebruik de terugslagvrije hamer  en de stootblok om, voorzichtig maar stevig, de groef van de vloerplanken over de tand van de vorige rij te duwen. 

Stap 2: De laatste rij plaatsen:

2.1    Wanneer U het einde van de kamer genaderd bent, stop dan met plaatsen en zorg ervoor dat U de kamer kan verlaten zonder op de planken te moeten stappen.

2.2    Wacht ongeveer 24 uur en werk dan pas de laatste rijen af.

2.3    Voor de laatste rij zal U mogelijks de bevloering in de breedte moeten inkorten om hem te doen passen. Meet de afstand tussen de muur en de voorlaatste rij. Meet niet vanaf de tand.  Om de laatste rij te plaatsen, past U de planken in elkaar met behulp van een koevoet en een stuk afvalhout tegen de muur om ze te beschermen.

2.4    Laat de vloer minstens 24 uur uitdrogen voor U de afstandhouders verwijdert.  Nu bent U klaar om de  plinten te plaatsen.

        Tools of zwevende plaatsing

        Stap 1.1 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 1.2 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 1.3 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 1.4 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 1.6 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 2.3 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 2.3 Zwevende plaatsing van vloeren

        Stap 2.3 Zwevende plaatsing van vloeren

Optie 2: De installatie van verlijmde vloeren

Gelijmde plaatsing van de vloeren in 3 eenvoudige stappen

 

Nadat de betonnen vloer voorbereid is, kan U beginnen met de plaatsing van uw vloeren.  U hebt hardhouten vloeren nodig, vloerlijm, een vloertroffel, reinigingsmiddel voor hardhouten vloeren, een cirkelzaag, een tafelzaag, een terugslagvrije hamer, een nylon  stootblok, een koevoet en trekstang, 8 mm afstandhouders, een potlood en een rolmeter, lijm op polymeerbasis, een hamer en schroeven.

Hout is, zoals we zeggen, een levend materiaal.  Daarom is het nodig de vloeren aan de temperatuur en de vochtigheid van de kamer te laten acclimatiseren, hetzij gedurende minstens 48 uur.  Vóór de plaatsing is het goed de planken te mengen zodat U een mooi kleurenpatroon verkrijgt.  Meng alle vloerplanken, niet enkel één doos.

Stap 1: De eerste rijen plaatsen

1.1    Plaats de 8 mm afstandhouders tegen de muur, zowel in de lengte als in de breedte.

1.2    Giet een kleine hoeveelheid lijm (1200gr/m2) op de ondergrond.  Gebruik een troffel om de lijm af te snijden en de lijm gelijkmatig voer de ondergrond te verdelen.  Druk genoeg aan om zeker te zijn dat de tanden in contact zijn met het beton.  Spreid per keer niet meer lijm dan genoeg is voor 2 tot 3 rijen open.

1.3    Plaats de eerste vloerplank aan de overstaande zijde van de deur tegen de afstandhouders, met de tand richting binnenkant van de kamer.  Deze plank is de richtlijn voor de rest van de kamer.  Het is heel belangrijk dat deze vloerplank recht ligt, ook al is de muur dat niet.

1.4    Eens de plaatsing van de eerste rij gebeurd is, zal er een extra stuk van het laatste paneel overblijven dat – indien het groot genoeg is, uit esthetische overwegingen – zal dienen als eerste plank voor de volgende rij.  Om dit stuk te plaatsen, schuift U de groef ervan in de tand van de eerste rij.

1.5    Ga op deze manier verder tot U de laatste rij hebt bereikt. Gebruik de terugslagvrije hamer  en de stootblok om, voorzichtig maar stevig, de groef van de vloerplanken over de tand van de vorige rij te duwen. Er moet noch op de tand noch in de groef lijm aangebracht worden. 

Stap 2: De laatste rij plaatsen

2.1    Wanneer U het einde van de kamer genaderd bent, stop dan met plaatsen en zorg ervoor dat U de kamer kan verlaten zonder op de planken te moeten stappen.

2.2    Wacht ongeveer 24 uur en werk dan pas de laatste rijen af.

2.3    Voor de laatste rij zal U mogelijks de bevloering in de breedte moeten inkorten om hem te doen passen. Meet de afstand tussen de muur en de voorlaatste rij. Meet niet vanaf de tand.  Indien de breedte van de laatste rij minder is dan 2,5cm dient U een kleine hoeveelheid lijm op de tand aan te brengen en deze aan de voorgaande rij vast te kleven.  Om de laatste rij te plaatsen, past U de planken in elkaar met behulp van een koevoet en een stuk afvalhout tegen de muur om ze te beschermen.

2.4    Laat de vloer minstens 24 uur uitdrogen voor U de afstandhouders verwijdert.  Nu bent U klaar om de  plinten te plaatsen.

        Tools of lijm installatie

        Stap 1.1 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 1.2 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 1.3 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 1.4 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 1.5 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 2.3 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 2.3 Lijm de installatie van vloeren

        Stap 2.3 Lijm de installatie van vloeren

Plaatsing van de kantboorden

Plinten zijn ontworpen om de nodige uitzettingsvoeg tussen de bevloering en de muren te bedekken.  Voor de plaatsing ervan, heeft U plinten nodig, alsook een tafelzaag, een lijmpistool en lijm.  Laat de plinten eerst minstens 48 uur aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte acclimatiseren.

Stappen voor de plaatsing van de plinten

 

3.1    Begin voor het plaatsen van uw plinten steeds op de langste muur eerst.  Meet de nodige lengte en laat de ongezaagde kant langer dan nodig.  Zaag het uiteinde dat in de hoek zal komen in verstek op 45 graden.  Het is best de plinten eerst te proberen inpassen en dan pas in te korten indien nodig.  Indien een tweede plint nodig is om de volledige muurlengte te bedekken, zaag dan beide uiteinden in verstek van 45 °, het ene uiteinde in links verstek, het andere in rechts verstek.  De plinten zullen dan mooi aansluiten met slechts één zichtbare naad.

3.2   Wanneer U te maken hebt met buitenhoeken zullen de plinten in 45 graden verstek dienen te worden gezaagd om een mooie aansluiting te verzekeren.  Denk eraan dat U de tegenoverstaande zijde op 45 graden in de tegenovergestelde richting moet zagen om de plinten  in elkaar te doen passen.

3.3   Bevestig de plinten aan de muren met lijm. Het gebruik van snellijmen is een heel populaire manier om plinten vast te zetten, vooral in huizen met gipsplaten scheidingsmuren.  Breng de kleefstof aan op de plinten en druk de plint stevig tegen de muur zodat de kleefstof goed contact maakt.  Zorg ervoor dat u al de overtollige lijm meteen afveegt.

        skirting tools dutch

        Stap 3.1 installatie van plinten

        Stap 3.1 installatie van plinten

        Stap 3.1 installatie van plinten

        Stap 3.1 installatie van plinten

        Stap 3.1 installatie van plinten

        Stap 3.1 installatie van plinten